Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Królowa przypraw

Dodano: 03/01/2022 - Nr 1 z 3 stycznia 2022

Zaraz po szafranie i przed kardamonem jest trzecią najdroższą przyprawą świata. Niepowtarzalnego smaku i intensywnego aromatu nabiera dopiero po zerwaniu, gdy jest poddawana procesowi fermentacji i suszenia.

Czy wiesz, że... Wanilia wywodzi się z lasów tropikalnych Ameryki Płd. i Środkowej. Jest epifitem z rodziny storczykowatych, rosnącym na obumarłych pniach i konarach drzew służących jej za podporę.  Roślina ta kwitnie co 2–3 lata, a okres kwitnienia trwa około 2–3 miesięcy. Kwiaty wanilii są zapylane ręcznie. Otwierają się zaledwie na jeden dzień, o wschodzie słońca, i można zapylić je tylko przez kilka godzin – inaczej obumierają. Zbiory strąków wanilii odbywają się po około 9 miesiącach od zapylenia kwiatu. Owoce wanilii (strąki) zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości, gdy są zielone i bezwonne. Po zerwaniu poddawane są procesowi fermentacji, a później suszeniu.  Dobrej jakości strączki charakteryzują się ciemną barwą, są
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze