Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Pierogi wigilijne to jedno z najważniejszych świątecznych dań, zaraz po barszczu z uszkami i karpiu. Już samo ich lepienie wprowadza magiczną atmosferę. Nie ma Wigilii bez opłatka, kolęd i… pierogów!
Czy wiesz, że... Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak i zupą grzybową. Według dawnych wierzeń, kapusta była symbolem życiodajnej siły, dzięki której wszystko, zarówno przyroda, jak i człowiek, budzą się do życia. Grzyby natomiast miały zapewnić dostatek i zdrowie w nadchodzącym roku. Delikatne, sprężyste ciasto to sekret najlepszych pierogów. Istnieją dwie szkoły przygotowania ciasta na tradycyjne pierogi. Jedna stawia na minimalizm, czyli: mąkę, wodę i sól. Druga preferuje dodatek jajka i masła, które sprawiają, że ciasto jest miękkie i elastyczne, co ułatwia lepienie pierogów. Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym kapuściano-
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]