Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Pierogi wigilijne to jedno z najważniejszych świątecznych dań, zaraz po barszczu z uszkami i karpiu. Już samo ich lepienie wprowadza magiczną atmosferę. Nie ma Wigilii bez opłatka, kolęd i… pierogów!
Czy wiesz, że... Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak i zupą grzybową. Według dawnych wierzeń, kapusta była symbolem życiodajnej siły, dzięki której wszystko, zarówno przyroda, jak i człowiek, budzą się do życia. Grzyby natomiast miały zapewnić dostatek i zdrowie w nadchodzącym roku. Delikatne, sprężyste ciasto to sekret najlepszych pierogów. Istnieją dwie szkoły przygotowania ciasta na tradycyjne pierogi. Jedna stawia na minimalizm, czyli: mąkę, wodę i sól. Druga preferuje dodatek jajka i masła, które sprawiają, że ciasto jest miękkie i elastyczne, co ułatwia lepienie pierogów. Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym kapuściano-
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]