Świąteczne lepienie

Dodano: 22/12/2021 - Nr 51-52 z 22 grudnia 2021

Kulinaria [Pierogi]

Pierogi wigilijne to jedno z najważniejszych świątecznych dań, zaraz po barszczu z uszkami i karpiu. Już samo ich lepienie wprowadza magiczną atmosferę. Nie ma Wigilii bez opłatka, kolęd i… pierogów!

Czy wiesz, że... Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak i zupą grzybową. Według dawnych wierzeń, kapusta była symbolem życiodajnej siły, dzięki której wszystko, zarówno przyroda, jak i człowiek, budzą się do życia. Grzyby natomiast miały zapewnić dostatek i zdrowie w nadchodzącym roku. Delikatne, sprężyste ciasto to sekret najlepszych pierogów. Istnieją dwie szkoły przygotowania ciasta na tradycyjne pierogi. Jedna stawia na minimalizm, czyli: mąkę, wodę i sól. Druga preferuje dodatek jajka i masła, które sprawiają, że ciasto jest miękkie i elastyczne, co ułatwia lepienie pierogów. Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym kapuściano-grzybowym
     
31%
pozostało do przeczytania: 69%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze