Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Gruszki, jabłka, śliwki, pigwa, winogrona – warto upiec z nich pyszne, aromatyczne ciasta, idealne na śniadanie do porannej kawy albo na wykwintny deser.
Czy wiesz, że... Zagniatając ciasta, należy pamiętać, że wszystkie produkty powinny mieć jednakową, najlepiej pokojową temperaturę. Wyjątkiem jest ciasto kruche, do którego dodajemy schłodzoną kostkę masła, bo dzięki temu ciasto po upieczeniu nie będzie twarde. Ciasto kruche na tartę należy schładzać przez minimum 30 minut w lodówce lub zamrażarce, dzięki temu będzie plastyczne podczas rozwałkowywania, a po upieczeniu zachowa kruchość. Po przełożeniu ciasta do formy należy go nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Opadające na dno owoce to częsty problem przy pieczeniu ciast. Aby temu zapobiec, wystarczy obtoczyć osuszone owoce w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej (proporcja 1:1). Jeśli używamy bardzo soczystych owoców, to należy oprószyć powierzchnię ciasta warstwą kaszySUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl