Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Podobno „W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, a „Zuzanna lubi je tylko jesienią”. Niewielu z nas jednak wie, jak smakują kasztany i jak ich orzechowo słodki smak wykorzystać w kuchni.
Czy wiesz, że... Kasztany jadalne dojrzewają na przełomie października i listopada, najsmaczniejsze są więc jesienią i na początku zimy. Można jeść je na surowo, pieczone lub gotowane. Surowe w smaku przypominają migdały, po upieczeniu budzą skojarzenie ze słodkim ziemniakiem o silnym orzechowym aromacie. Przed rozpoczęciem obróbki termicznej należy naciąć wypukłą stronę kasztanów. W przeciwnym wypadku owoce mogą eksplodować. Piekąc kasztany, układamy je płaską stroną na blaszce, a nacięciem do góry. Świeże kasztany można przechowywać jedynie kilka dni w lodówce, zamrożone – parę miesięcy. Gdy zaczną kiełkować, nie nadają się do jedzenia. Po ostudzeniu kasztanów trzeba z nich zdjąć łupinę i znajdującą się pod spodem cienką błonę. Jeżeli
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]