Jesienne kasztany

Dodano: 24/11/2021 - Nr 47 z 24 listopada 2021

Kulinaria [Nie tylko do zabawy]

Podobno „W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, a „Zuzanna lubi je tylko jesienią”. Niewielu z nas jednak wie, jak smakują kasztany i jak ich orzechowo słodki smak wykorzystać w kuchni.

Czy wiesz, że... Kasztany jadalne dojrzewają na przełomie października i listopada, najsmaczniejsze są więc jesienią i na początku zimy. Można jeść je na surowo, pieczone lub gotowane. Surowe w smaku przypominają migdały, po upieczeniu budzą skojarzenie ze słodkim ziemniakiem o silnym orzechowym aromacie.  Przed rozpoczęciem obróbki termicznej należy naciąć wypukłą stronę kasztanów. W przeciwnym wypadku owoce mogą eksplodować. Piekąc kasztany, układamy je płaską stroną na blaszce, a nacięciem do góry. Świeże kasztany można przechowywać jedynie kilka dni w lodówce, zamrożone – parę miesięcy. Gdy zaczną kiełkować, nie nadają się do jedzenia.  Po ostudzeniu kasztanów trzeba z nich zdjąć łupinę i znajdującą się pod spodem cienką błonę. Jeżeli
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze