Orzechowe bulwy

Dodano: 03/11/2021 - Nr 44 z 3 listopada 2021

Kulinaria [Topinambury]

Mają kształt pokręconych i pofałdowanych ziemniaków w kolorach od białych po różowe. Gotowane w łupinkach zachowują swój intensywny, słodkawo-orzechowy smak. Chętnie sięgają po nie szefowie kuchni najlepszych restauracji na świecie.

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, nazywany również karczochem jerozolimskim lub cytrusem północy, To należące do rodziny astrowatych warzywo, którego ojczyzną jest Ameryka Północna. W Polsce jego smak poznano w XVIII wieku, kiedy uprawiany był jako warzywo ogrodowe lub roślina pastewna.

Słonecznik bulwiasty osiąga prawie 2,5 m wysokości. Kwiaty podobne do małych słoneczników można podziwiać między sierpniem a październikiem. W wyniku mrozów liście zasychają, a pędy nadziemne zamierają, ale bulwy z powodu zawartości inuliny, dobrze znoszą mróz – nawet do -30°C. Najcenniejsze składniki odżywcze znajdują się pod skórką, dlatego zaleca się nie obierać bulw, tylko gotować ze skórką, uprzednio wyszorowawszy je pod

     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze