Pyszny sposób na upały

Kulinaria [Arbuz]

Arbuz zwykle jest zjadany bez dodatków. Najlepiej smakuje schłodzony lub zmrożony. Dobrze komponuje się też z innymi owocami oraz fetą w sałatkach. Skąpany w miodzie może być grillowany. 

Czy wiesz, że... Współcześnie istnieje 1200 odmian arbuzów, hodowane są one w ponad 100 krajach. Prawie 90 proc. składu arbuza stanowi woda. To właśnie dzięki niej owoce te są niskokaloryczne, doskonale nawadniają i oczyszczają organizm. W 100 gramach owocu znajduje się jedynie 37 kilokalorii. Sok z arbuza nawadnia organizm oraz ma działanie detoksykacyjne. Arbuz jest blisko spokrewniony z ogórkiem, dynią i kabaczkiem. Jest on częściowo warzywem, a częściowo owocem, ponieważ jest słodką, produkującą nasiona częścią rośliny, a jego skórka jest jadalna – zmiksowana z odrobiną limonki da orzeźwiający mus zawierający więcej prozdrowotnych składników niż różowy miąższ arbuza. Rolnicy z prefektury Kagawa w Japonii opracowali metodę hodowania prostokątnych
     
48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze