Nie tylko z groszkiem!

Kulinaria [Marchew]

Nadszedł czas, gdy młodej marchewki jest wszędzie pod dostatkiem. Warto zrobić z niej gwiazdę posiłku albo świetny dodatek do obiadu lub kolacji. A z naci... pyszne pesto!

Marchewka znana była już kilka tysięcy lat temu, a jej ojczyzną najprawdopodobniej były Chiny. Co ciekawe, w starożytności popularna była marchew biała, dopiero w XVII wieku Holendrzy wyhodowali odmianę pomarańczową, która do dziś jest najpopularniejsza. Marchew ma także odmiany w kolorach żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym.

Współcześnie znana jest i wykorzystywana w niemalże wszystkich kuchniach świata. Smakosze doceniają jej chrupkość, lekką słodycz i rozmaitość zastosowań. Marchewkę polecają także dietetycy, ponieważ uzupełnia braki wielu niezbędnych dla organizmu witamin i mikroelementów. Najważniejszym składnikiem marchwi o znaczeniu prozdrowotnym jest beta-karoten. Jest on prowitaminą witaminy A, która opóźnia procesy starzenia się. Beta-karoten wzmacnia system

     
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze