Mrożenie konsumentów

Jednym z najczęściej występujących mankamentów było nieprawidłowe informowanie przez producentów o tym, co znajduje się w mrożonkach. Co innego opisywał skład na opakowaniu, a co innego było w środku. Różnice w deklarowanych składach dochodziły nawet do 20 proc. Jak podkreśla komunikat IJHARS – niezgodna z deklaracją zawartość warzyw, stanowiących składnik środka spożywczego, może wynikać z nieprzestrzegania receptur, stosowania tych składników w ilościach innych niż określono w dokumentach lub chęci zafałszowania produktu. Podstawowym problemem staje się więc odpowiednie oznakowanie mrożonek, co w wyniku braku niezbędnej kontroli zakładu produkcyjnego często nie odpowiada prawdzie. Producenci wprawdzie podają na opakowaniach informację dotyczącą składu mrożonki, ale niestety najczęściej mija się on z rzeczywistą zawartością produktu i po prostu wprowadza konsumentów w błąd. Niestety, wykryte nieprawidłowości dotyczą aż jednej trzeciej zbadanych produktów. Jako przykład świadomego wprowadzania w błąd klienta może posłużyć zamieszczona na opakowaniu informacja, że produkt zawiera „jedynie naturalne składniki”. Przecież doskonale wiadomo, że mrożonki nie można zrobić ze składników nienaturalnych. Kolejnym odkrytym mankamentem jest to, że w składzie produktu zazwyczaj nie wskazuje się, jaki rodzaj mięsa stanowi element dania. Konsument nie wie, czy nabywa kurczaka, wołowinę czy wieprzowinę. Brakuje również jasnej i czytelnej informacji, dotyczącej czasu przydatności do spożycia lub tego, jak długo mrożonka może być przechowywana w zamrażarce. IJHARS zwraca uwagę, że wbrew oczywistej szkodzie konsumentów, wymierzone producentom kary okazują się skandalicznie niskie. Jedna z firm wytwarzających felerne mrożonki zapłaciła karę w wysokości ok. 1000 zł. Producenci niespełniających norm produktów nie muszą się więc specjalnie tym przejmować. O tym, że lekceważą kontrolę, świadczy też fakt, że porównując wyniki z poprzednią kontrolą przeprowadzoną w 2009 r., wyraźnie widać...
[pozostało do przeczytania 10% tekstu]
Dostęp do artykułów: