Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Mrożenie konsumentów

Dodano: 09/03/2011 - Nr 10 z 9 marca 2011
Jednym z najczęściej występujących mankamentów było nieprawidłowe informowanie przez producentów o tym, co znajduje się w mrożonkach. Co innego opisywał skład na opakowaniu, a co innego było w środku. Różnice w deklarowanych składach dochodziły nawet do 20 proc. Jak podkreśla komunikat IJHARS – niezgodna z deklaracją zawartość warzyw, stanowiących składnik środka spożywczego, może wynikać z nieprzestrzegania receptur, stosowania tych składników w ilościach innych niż określono w dokumentach lub chęci zafałszowania produktu. Podstawowym problemem staje się więc odpowiednie oznakowanie mrożonek, co w wyniku braku niezbędnej kontroli zakładu produkcyjnego często nie odpowiada prawdzie. Producenci wprawdzie podają na opakowaniach informację dotyczącą składu mrożonki, ale niestety najczęściej mija się on z rzeczywistą zawartością produktu i po prostu wprowadza konsumentów w błąd. Niestety, wykryte nieprawidłowości dotyczą aż jednej trzeciej zbadanych produktów. Jako przykład świadomego
     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze