Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Polska żywność jest bezpieczna. Dla niektórych jesteśmy poważną konkurencją

Dodano: 05/03/2019 - Nr 10 z 6 marca 2019
Polska żywność ze względu na jakość i cenę od lat jest chętnie kupowana przez Czechów. Jednak kraj ten od dawna usiłuje zwiększyć własną produkcję rolną. Być może właśnie dlatego próbuje nas wypchnąć z rynku. W końcu właścicielem jednego z największych koncernów przetwórczych w Czechach jest premier tego kraju – mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Rozmawia Piotr Nisztor Czy ma Pan pewność, że żywność produkowana w Polsce jest bezpieczna i wysokiej jakości? Najpierw rozdzielmy dwie rzeczy – jakość i bezpieczeństwo. Jakość to takie parametry żywności, za które konsument płaci drożej. Czasami chęć dodatkowego zysku powoduje, że niektórzy producenci stosują różne zamienniki, polepszacze, różne „E” ileś. Niektórzy z kilograma mięsa szynki są w stanie zrobić trzy kilogramy czegoś, co trafia do sklepu jako szynka, jednocześnie oferując niską cenę. Część konsumentów chętnie kupuje taki towar. Jednak bez względu na to, czy żywność jest z
     
8%
pozostało do przeczytania: 92%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze