Metoda na letnie upały

Najlepsze na parne, gorące lato. Znakomicie orzeźwiają w największe upały. Letnie chłodniki ujmują nie tylko smakiem, lecz także wyglądem. Można dekorować je świeżymi ziołami, owocami, warzywami, kwiatami jadalnymi i serwować z ulubionymi dodatkami.

Wiosną i latem, kiedy pojawiają się kuszące kolorami sezonowe owoce i warzywa, chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające zupy, czyli chłodniki. Gdy wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na ciepłą potrawę, właśnie chłodnik będzie doskonałym posiłkiem. Nie tylko orzeźwia, lecz także pomaga uzupełnić płyny, gasi pragnienie, jest doskonałym źródłem witamin, a choć zawiera mało kalorii, jest bardzo pożywny. Chłodnik to zupa serwowana w dwóch wersjach – warzywnej lub owocowej. W pierwszej opcji świetnie sprawdzą się na przykład ogórki, kalarepa, cukinia, buraczki, botwinka, rzodkiewka, pomidory. Doskonałymi dodatkami do nich będą jajka, groszek ptysiowy, grzanki, pestki, krewetki, wędzony łosoś, gorgonzola, feta lub warzywne chipsy. Jeśli chcemy przygotować chłodnik owocowy, to możemy wykorzystać praktycznie wszystkie dostępne owoce sezonowe, takie jak arbuz, maliny, porzeczki, jeżyny, wiśnie czy truskawki. Chłodniki owocowe możemy serwować z lodami, kwiatami jadalnymi, płatkami kukurydzianymi czy startą czekoladą. Przygotowując chłodnik, warto pamiętać, że przyprawiamy go przed schłodzeniem. Ważne jest również, by doprawić go mocniej niż zupy gorące, gdyż po schłodzeniu smaki stają się mniej intensywne. Należy przechowywać je w lodówce przez co najmniej 6 godzin, ponieważ w niskiej temperaturze składniki trudniej się łączą. Zamiast śmietany możemy wykorzystać kwaśne mleko, maślankę, jogurt lub kefir. Po inspiracje warto sięgnąć do sprawdzonych przepisów z kuchni wielu krajów.


Najpopularniejsze chłodniki z różnych stron świata

Hiszpańskie gazpacho to: pomidory, papryka, ogórki, czerwona cebula, czosnek, oliwa z oliwek extra virgin oraz kromka chleba na...
[pozostało do przeczytania 44% tekstu]
Dostęp do artykułów: