Najpyszniejsze prosto z krzaczka!

Są dobre dla zdrowia i urody. To jedyne warzywa-owoce, które w kuchni można wykorzystać na nieskończenie wiele sposobów.

Pomidory zaliczane są do warzyw, ale z botanicznego punktu widzenia są owocami – a konkretniej: to subtropikalne wielonasienne jagody. Początkowo – kiedy za sprawą Krzysztofa Kolumba przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej – uznawano je za trujące, ale ponieważ pięknie wyglądały, hodowano je w ogrodach w celach dekoracyjnych. Dziś stanowią podstawowy składnik najpopularniejszych potraw wielu kuchni narodowych, szczególnie włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej. W starych polskich książkach kucharskich również znajdziemy sporo przepisów na tak dobrze nam znane zupy i przeciery pomidorowe, choć są też propozycje pomidorów faszerowanych na przykład mięsem, pieczarkami, ryżem czy zielonym groszkiem. Ich aromat i smak wydobywają przyprawy: czarny pieprz, bazylia, tymianek i oregano.

Kupując pomidory, wybierajmy te intensywnie pachnące przy szypułce. Silny aromat to dowód na to, że dojrzewały w słońcu. Najlepiej spożywać je na surowo – z dodatkiem oliwy, która zwiększa przyswajalność zawartego w nich likopenu – przeciwutleniacza chroniącego organizm przed nowotworami. I co ciekawe, w pomidorach przetworzonych, na przykład sokach czy przecierach, jest więcej likopenu niż w świeżych owocach. Dlatego jeśli mamy czas, warto przygotować domowe zapasy tak przetworzonych pomidorów.

Ale zanim w jesienny poranek zanucimy słowa piosenki: „Addio pomidory, addio ulubione,
słoneczka zachodzące (…). Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł”, cieszmy się ich smakiem i korzystajmy z mocy drzemiącej w zerwanych prosto z krzaka złotych jabłkach.



Czy wiesz, że...

La Tomatina to nazwa święta, które co roku odbywa się w hiszpańskiej miejscowości położonej w prowincji Walencja. Podczas jego trwania na ulicach miasta uczestnicy obrzucają się dojrzałymi pomidorami.
...
[pozostało do przeczytania 47% tekstu]
Dostęp do artykułów: