Słodkie życie wpędza do grobu

SPOŁECZEŃSTWO \ Cukier nie krzepi

Statystyczny obywatel USA każdego roku pochłania 68 kg cukru, zawartego w pożywieniu i gazowanych napojach. W listopadzie br. po raz pierwszy w historii amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wprowadziła dzienny limit spożycia cukru i jego pochodnych, który nie powinien przekraczać 50 g. W światowej czołówce fanów słodkich produktów są również Polacy      Lekarze w Stanach Zjednoczonych robią, co mogą, by odciągnąć obywateli od pochłaniania produktów z dużą zawartością cukru. Plaga otyłości oraz cukrzycy, zwłaszcza typu II, na którą w USA choruje ponad 27,5 mln osób, sprawiła, że Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała w listopadzie zalecenia, nawołujące do zmniejszenia spożycia „białej śmierci”, jak często nazywany jest cukier.  Różne pojęcia umiaru Wątpliwości budzi jednak limit narzucony przez ekspertów agencji FDA, wchodzącej w skład Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych USA. 50 g cukru (10 proc. dziennego zapotrzebowania energii) to w przeliczeniu ok
     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze