Biała królowa Świąt. Skromny składnik – bogactwo na stole

ŻYWIENIE [MĄKA]

Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych ciast, takich jak pierniki, makowce, keksy, serniki, a także bez pierogów czy uszek z grzybami. Żadnej z tych potraw nie dałoby się zrobić bez mąki, którą, nie bez przyczyny, nazywa się królową świąt. Spożywanie produktów zbożowych zalecane jest przez Instytut Żywności i Żywienia i wyeksponowane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wyroby wytwarzane ze zbóż są ważnym elementem prawidłowego i zbilansowanego posiłku. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a także wielu cennych składników mineralnych i witamin. Ich regularne spożywanie wspomaga działania wzmacniające i oczyszczające organizm, a także wpływa na koncentrację oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. – Polska jest jednym z czołowych producentów zbóż na świecie. Najwyższa ich jakość wpływa bezpośrednio na jakość mąk oraz innych produktów, które z nich powstają. Te z kolei, jak wiadomo, mają niezwykle duże znaczenie dla
     
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze