WSZĘDZIE ZNANE I LUBIANE. SMACZNE, WARTOŚCIOWE, ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA

Dodano: 24/10/2017 - Nr 43 z 25 października 2017

TRADYCJE [MAKARONY]

Dania na bazie makaronu to jedne z najbardziej popularnych potraw na świecie. Nic więc dziwnego, że makaron doczekał się nawet swojego święta. Znawcy podkreślają, że jest co świętować – doliczono się ponad 300 gatunków i kształtów makaronu. 25 października to Światowy Dzień Makaronu. Ustanowiony w 1995 r. w Rzymie przez World Pasta Congress jest międzynarodowym świętem promującym spożywanie tego produktu jako wartościowego i bardzo smacznego. Jako jeden z rodzajów przetworów zbożowych makarony są niezwykłe zarówno ze względu na swoje właściwości żywieniowe, jak i niebywałą wręcz użyteczność. Makarony to produkt, z którego można przygotować sałatki i zapiekanki. To również świetny dodatek lub baza do drugiego dania czy zup. Można z nich zaserwować nawet deser. Poprawiają sylwetkę i samopoczucie Makarony, jako produkty zbożowe, zawierają cenne węglowodany złożone, które dzięki stopniowemu przetwarzaniu przez organizm ułatwiają utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi
     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze