Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ulubienica światowej kuchni

Dodano: 07/10/2025 - Nr 41 z 08 października 2025

Historia papryki to historia globalnej podróży – od rdzennych upraw w Ameryce, przez królewskie ogrody Europy, aż po azjatyckie targi przypraw i współczesne eksperymenty kulinarne. Dziś papryka nie jest już egzotyczną ciekawostką, lecz jednym z fundamentów kuchni światowej. Jej barwy, smaki i aromaty sprawiają, że inspiruje zarówno amatorów gotowania, jak i wielkich szefów kuchni.

omlet z papryką

2 jajka

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1/2 czerwonej cebuli

szczypta papryki wędzonej w proszku

szczypta papryki chili w proszku

50 g fety

1 ząbek czosnku

3 szt. suszonych pomidorów z zalewy

garść listków bazylii

olej

sól, pieprz

 

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy czosnek się zrumieni, dodaj pokrojone suszone pomidory i łyżkę oleju ze 

     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze