Z kuchni i kapitańskiego kambuza. Przepisy – marynarskiej od pokoleń – rodziny Wioli i Łukasza Warmijaków, małżeństwa z 28-letnim stażem i czwórką dzieci 

Kapitan potrawami podnosi na duchu załogę, z którą pływa. W domu stery w kuchni dzierży Wiola, a spod ręki ich córki Marty wychodzą przepiękne torty i pyszne słodkości. Można je zobaczyć na stronie https://www.facebook.com/martowniamarty/
 
Prosty chleb na zakwasie
 
Staram się wykorzystać swoje zamiłowanie do gotowania, w szczególności do wypieków, aby urozmaicić załodze posiłki, aby mieli chociaż tę malutką, prostą radość ze świeżego chleba, bułek, ciast. Kucharz jest jeden (cała załoga to 23 osoby), a musi prowadzić praktycznie dwie kuchnie, i to bardzo odległe kulturowo: dla załogi szeregowej – Filipińczyków i dla oficerów – Europejczyków. Dlatego przydaje mu się trochę pomocy z mojej strony. Przy okazji gotując, odpoczywam psychicznie, to takie hobby, które mam od lat. A pieczenie chleba to już sprawa tradycji. W domu rodziców zawsze czeka na nas domowy chleb. Pieczcie swój chleb! To jest proste! To jest zdrowe! Nie potrzeba nawet drożdży, wystarczy zakwas – opowiada kpt. ż.w. Łukasz Warmijak.
 
ZAKWAS:

• 100 ml wody z kranu (niegotowanej!) + 100 g mąki (najlepiej 50 g żytniej + 50 g pszennej)
• Wymieszać dokładnie, odstawić w słoiku (0,7 l) nakrytym szmatką w temp. pokojowej na 24 godziny
• Dodać do zakwasu 50 ml wody + 50 g mąki, wymieszać, odstawić na 24 godziny
• Dodać do zakwasu 50 ml wody + 50 g mąki, wymieszać, odstawić na 24 godziny
• Dodać do zakwasu 50 ml wody + 50 g mąki, wymieszać, odstawić na 24 godziny
Po 3 dniach już powinniśmy zaobserwować tworzące się pęcherzyki gazu i rośnięcie zakwasu.
Zakwas przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiku lub innym zamkniętym pojemniku.
 
CHLEB FOREMKOWY, ŻYTNIO-PSZENNY

1. Aktywować zakwas: 12 godzin przed przygotowaniem ciasta chlebowego do słoika 0,7 l przełożyć 100 g zakwasu, dodać 150 g mąki + 150 ml wody, wymieszać, zostawić w temperaturze pokojowej. Po 12 godzinach...
[pozostało do przeczytania 23% tekstu]
Dostęp do artykułów: