Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Rubinowy skarb na talerzu

Dodano: 11/11/2025 - Nr 46 z 12 listopada 2025

Jego rubinowe pestki od dawna uznawane są za symbol życia, płodności i dostatku. W mitologiach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego granat pojawia się często jako „owoc bogów” – znak wieczności i obfitości natury. Dziś, choć nie otaczają go już legendy, wciąż pozostaje owocem niezwykłym: pięknym, zdrowym i wyjątkowo wszechstronnym w kuchni.

Szpinakowa sałatka z serem halloumi i pestkami granatu

 

Składniki:

220 g sera halloumi

1 owoc granatu

2 średnie pomarańcze

2 duże garście szpinaku baby

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka oleju rzepakowego

 

Składniki na sos:

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 łyżeczka miodu gryczanego

sok z połowy niedużej cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego

2 szczypty soli

 

Składniki sosu połącz i wymieszaj na jednolitą emulsję.

     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze