Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jesienna piękność w kuchni

Dodano: 04/11/2025 - Nr 45 z 05 listopada 2025

Dynia to nie tylko składnik potraw – to także symbol jesieni, domowego ciepła i kreatywności w kuchni. Warto eksperymentować, łączyć ją z różnymi przyprawami i produktami – od ostrych po słodkie. Niezależnie od tego, w jakiej roli ją obsadzimy, dynia zawsze wniesie do naszej kuchni odrobinę słońca.

Curry z dynią i szpinakiem 

500 g dyni (zważonej przed obraniem)

200 g ugotowanej ciecierzycy z puszki

1 duża cebula

1 łyżka czerwonej pasty curry (lub po 1 łyżeczce startego czosnku i imbiru oraz 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki)

1 łyżeczka mielonej kurkumy

200 ml mleczka kokosowego

100 ml bulionu warzywnego 

50 g świeżego szpinaku

do podania: świeże chili, ryż, limonka

 

Dynię obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Rozgrzej na patelni dwie łyżki mleka kokosowego i podsmaż pastę curry lub imbir, czosnek i ostrą paprykę. Dodaj dynię i cebulę, dopraw solą i smaż około dwóch minut,

     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze