Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Złocisty smak Węgier

Dodano: 23/09/2025 - Nr 39 z 24 września 2025

Lángos to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. Potrawa ta, choć niezwykle prosta w przygotowaniu, zdobyła miano ikony street foodu, będąc jednocześnie przykładem tego, jak tradycja kulinarna łączy się z nowoczesnością i zmienia w odpowiedzi na potrzeby współczesnych smakoszy.

Langosz z cebulą  i boczkiem

 

Ciasto:

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży 

350 ml mleka 

1 łyżeczka cukru 

1 łyżeczka soli

30 ml oleju rzepakowego 

olej do smażenia

Do podania:

200 ml kwaśniej śmietany 

3–4 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy 

150 g żółtego sera

150 g bekonu

2 czerwone cebule 

szczypiorek, bazylia lub inne zioła do dekoracji

 

Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku i odstaw na kwadrans. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z oliwą, zamknij w szczelnym naczyniu i odstaw. Przesiej mąkę, połącz ją z solą i 

     
31%
pozostało do przeczytania: 69%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze