Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Rubinowe perełki lata

Dodano: 19/08/2025 - Nr 34 z 20 sierpnia 2025

Gdy lato osiąga swoją kulminację, a ogrody zaczynają tętnić barwami dojrzałych owoców, w cieniu zielonych liści pojawiają się czerwone, błyszczące koraliki – porzeczki. Te niepozorne owoce o cierpkim, intensywnym smaku najczęściej traktowane są jako dodatek do deserów czy przetworów, ale w rzeczywistości mają znacznie większy potencjał.

Piersi z kaczki z sosem porzeczkowym

4 pojedyncze piersi z kaczki

350 g czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej)

1 gałązka rozmarynu

1 łyżka miodu

sól

świeżo zmielony pieprz

Osusz piersi z kaczki ręcznikiem papierowym. Odetnij wystające kawałki mięsa. Natnij skórę w kratkę ostrym nożem. Rozgrzej suchą, dużą patelnię. Ułóż mięso skórą do dołu i smaż aż skórka się zrumieni. Przewróć piersi na drugą stronę. Polewaj wytopionym tłuszczem z patelni i smaż jeszcze około 4 minut na średnim ogniu. Zdejmij mięso z patelni. Oprósz solą i pieprzem. Zawiń każdą pierś w folię aluminiową i odłóż na

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze