Tajemnice sędziego, agenta Łukaszenki
Przed ucieczką na Białoruś sędzia Tomasz Szmydt rozpatrywał w WSA niejawne sprawy dotyczące funkcjonariuszy polskiej Straży Granicznej, którzy padli ofiarą brutalnej prowokacji ze strony białoruskich...
Ziemniak to niezaprzeczalny król polskiego stołu. Warzywo uniwersalne. Gotowane, smażone czy pieczone, podawane w formie purée, frytek, pyz czy placków – w każdej postaci dobrze smakuje, a przy tym jest tanie i zdrowe.
Czy wiesz, że... Gdy ziemniaki trafiły do Europy, nazywano je „diabelskimi jabłkami” i podejrzewano, że mogą być trujące. Początkowo ze względu na piękne kwiaty traktowano je głównie jak ozdobną roślinę egzotyczną i uprawiano w ogrodach klasztornych, arystokratycznych i królewskich. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych i sprawić, by ziemniaki nie był tuczącą skrobiową pulpą, trzeba je gotować na parze lub piec. Tradycyjnie gotowane ziemniaki niestety większość witamin i minerałów zostawiają w wodzie. Wśród ziemniaków jadalnych wyróżnia się trzy zasadnicze typy kulinarne: A – sałatkowe ‒ średnio twarde, ogólnoużytkowe, nierozsypujące się; ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić; świetne doSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl