Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Poprawia smak wielu potraw, rozgrzewa i wzmacnia organizm. Warto mieć w swojej kuchni to aromatyczne kłącze, z którego właściwości od wieków korzystają tradycyjna medycyna chińska i indyjska.
Czy wiesz, że... Imbir pochodzi z Indii i Chin. Jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Korzeń imbiru jest bardzo cennym surowcem ze względu na liczne substancje bioaktywne. Wykorzystuje się go w leczeniu migreny, infekcji górnych dróg oddechowych, schorzeń reumatycznych i mięśniowych. Świeży imbir jest doskonałym orzeźwiającym dodatkiem do owoców morza, wieprzowiny i drobiu – dzięki niemu danie nabiera charakteru i staje się łatwiejsze do strawienia. Dodaje się go do marynat, sosów, dipów i zup, a także do przetworów, na przykład marynowanych gruszek. Kłącza imbiru można poszatkować, zemleć, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce. Imbir należy szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Obierając imbir, trzeba zeskrobać nożem skórkę
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]