Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Jesienią warto sięgnąć po dynię i przerobić ją na humus, ugotować z niej aromatyczną zupę lub dodać do porannej kawy. W długie jesienne wieczory rozgrzeje smakiem, a jej pomarańczowy kolor wprawi nas w dobry nastrój.
Czy wiesz, że... Dynia wywodzi się z Ameryki Środkowej. Jest to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez amerykańskich Indian. Do Europy trafiła w XVI wieku na statkach Kolumba. Z początku traktowana była jak egzotyczna dekoracja, z czasem jednak doceniono jej walory kulinarne i prozdrowotne. To warzywo jest prawdziwą witaminową bombą, a im bardziej pomarańczowy jest jego miąższ, tym lepiej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu oraz C, E i PP, jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Dynia ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Oprócz zupy można z niej zrobić muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, sałatek, marynat,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]