Zwiozą nam przestępców
Niedawny raport niemieckiej policji, ukazujący skalę przestępczości powodowanej przez migrantów, zszokował naszych zachodnich sąsiadów, gdyż poruszył kwestię będącą dotąd tematem tabu. W tym samym...
Nie trzeba go przedstawiać, bo to niekwestionowany numer jeden letniej kuchni. Pierzasty, intensywnie zielony, niezwykle aromatyczny… koperek! Wzbogaci smak każdej potrawy i doda jej świeżości i lekkości.
Czy wiesz, że... Oprócz tradycyjnego wykorzystania kopru jako przyprawy do ziemniaków, zup, sosów i dań mięsnych, jego smak doskonale komponuje się z twarogami, żółtymi serami i potrawami jajecznymi. Można go wykorzystać do aromatyzowania masła, octu czy soli. Wzbogaca smak dań warzywnych, a przede wszystkim – młodej kapusty. Wykorzystywany jest również do kiszenia ogórków ze względu na działanie konserwujące. Trzeba jednak pamiętać, że wysoka temperatura pozbawia koperek aromatu oraz właściwości zdrowotnych. Dodawajmy go zatem tuż przed lub po ugotowaniu potraw. Koper wykazuje najsilniejsze właściwości aromatyzujące wówczas, gdy jest świeży. Niestety, szybko więdnie, więc jeśli chcemy go przechować dłużej, można go ususzyć lub zamrozić. NasionaSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl