Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Naturalny eliksir na jesienne chłody

Dodano: 28/10/2025 - Nr 44 z 29 października 2025

Miód to prawdziwe złoto jesieni, esencja lata zamknięta w słoiku, która pomaga przetrwać najchłodniejsze dni roku. Wzmacnia odporność, poprawia nastrój i inspiruje do tworzenia aromatycznych, domowych potraw. Jesienią warto mieć go zawsze pod ręką – dla  zdrowia, na rozgrzanie, dla smaku.

Pieczona gruszka z miodem, cynamonem i płatkami migdałowymi

 

1 duża dojrzała gruszka

4 łyżeczki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki płatków migdałów (ewentualnie z orzechami)

2 kosteczki czekolady

1 łyżka suszonej żurawiny

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przekrój gruszkę na pół i usuń gniazdo nasienne. W powstały dołek włóż kosteczkę czekolady oraz suszoną żurawinę.  Skrop gruszkę połową miodu. Posyp całość cynamonem oraz płatkami migdałów (lub orzechami). Wstaw gruszkę do piekarnika i piecz 20–25 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana.

Wyjmij z piekarnika i skrop pozostałym miodem.

Podawaj

     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze