Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niezwykły owoc

Dodano: 14/10/2025 - Nr 42 z 15 października 2025

Figi to owoce o wyjątkowym smaku i bogatej historii. Od starożytności pojawiają się nie tylko w kuchni, lecz także w kulturze i symbolice różnych społeczności. To jeden z tych produktów, który łączy tradycję i nowoczesność.

Babeczki z figami i gorgonzolą

 

8 świeżych fig

200 g sera gorgonzola

4 łyżeczki miodu

30 g orzechów włoskich łuskanych

1 łyżeczka masła

kilka gałązek tymianku

syrop klonowy lub miód

ciasto francuskie

kokilki (około 8 cm średnicy)

 

Kokilki posmaruj masłem. Z ciasta wykrój kółka o średnicy 10–11 cm. W każdej kokilce ułóż kawałek ciasta, dokładnie wylep spód i boki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwaj widelcem. Babeczki zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Figi opłucz, natnij nożem na krzyż na głębokość dwóch trzecich wysokości owocu.

Do podpieczonych babeczek włóż po jednej fidze. Na brzegach rozłóż kawałeczki gorgonzoli, a nacięcia w 

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze