Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zapomniany skarb natury

Dodano: 09/09/2025 - Nr 37 z 10 września 2025

Czarny bez od wieków fascynował ludzi nie tylko swoim smakiem i właściwościami, lecz także aurą tajemniczości. W różnych kulturach przypisywano mu rolę drzewa magicznego, zamieszkanego przez duchy i istoty nadprzyrodzone. Jego ciemne owoce, choć niepozorne, kryją bogactwo smaku i zdrowotnych właściwości. Dziś, w czasach powrotu do naturalnych produktów i zainteresowania lokalnymi składnikami, czarny bez ma szansę na renesans.

Szarlotka z morelami i owocami czarnego bzu

Ciasto:

300 g mąki pszennej

100 g cukru

200 g zimnego masła

2 żółtka

2–3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Nadzienie:

3 jabłka

500 g moreli

50 g owoców czarnego bzu

80 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

2 białka

110 g cukru pudru

1/2 łyżeczki octu winnego

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Przesiej mąkę i połącz ją z cukrem

     
31%
pozostało do przeczytania: 69%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze