Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Aromatyczna królowa kuchni

Dodano: 02/09/2025 - Nr 36 z 03 września 2025

Zioło, które łączy tradycję z nowoczesnością i prostotę z wyrafinowaniem. Jej świeży, lekko słodkawy aromat z nutą pieprzu i goździków nie tylko uzupełnia smak potraw, ale też wnosi do nich lekkość i śródziemnomorski charakter. Choć kojarzymy ją głównie z włoskim pesto czy pizzą, w rzeczywistości bazylia ma znacznie więcej zastosowań, które warto znać, by w pełni wykorzystać jej potencjał.

Risotto bazyliowe z parmezanem i cytryną

300 g ryżu arborio

1 cebula

2 ząbki czosnku

150 ml białego wina

1 litr bulionu warzywnego

3 duże garście świeżej bazylii (około 70 g)

70 g parmezanu

2 łyżki masła

skórka i sok z ½ cytryny

oliwa

sól

pieprz

 

Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Rozgrzej na dużej patelni lub w szerokim garnku 2–3 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, po czym zeszklij je na średnim ogniu, mieszając.

Wsyp ryż arborio i podsmaż go 1–2 minuty,

     
29%
pozostało do przeczytania: 71%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze