Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Złote skarby lasu

Dodano: 26/08/2025 - Nr 35 z 27 sierpnia 2025

Kurki to nie tylko piękne, złociste grzyby z polskich lasów, ale też niezwykle wdzięczny składnik kulinarny. Ich uniwersalność, delikatny smak i wartości odżywcze sprawiają, że od lat cieszą się niezmienną popularnością. Niezależnie od tego, czy podamy je w prostym sosie ze śmietaną, czy w wyrafinowanej tarcie, zawsze wniosą do potrawy odrobinę leśnej magii.

Tarta z kurkami i porem

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 średni por

200 g świeżych, oczyszczonych kurek

2 ząbki czosnku

20 g masła

2 jajka

50 g startego parmezanu

100 ml śmietany 18%

1 pęczek szczypiorku

sól, pieprz

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na tartę posmaruj cienko masłem i wyłóż ciastem francuskim, dociskając do brzegów. Podpiecz spód około 10 minut z obciążeniem (kulki ceramiczne lub sucha fasola), następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj

     
36%
pozostało do przeczytania: 64%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze