Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zielona bohaterka kuchni świata

Dodano: 05/08/2025 - Nr 32 z 06 sierpnia 2025

Cukinia to roślina o fascynującej historii, szerokim zastosowaniu i wielu zaskakujących cechach. Jej łagodny smak i uniwersalność sprawiają, że może być bohaterką zarówno codziennych obiadów, jak i wyrafinowanych dań.

Rolada z cukinii

2 średnie cukinie (około 400 g)

5 jajek

250 g sera ricotta

130 g serka śmietankowego (typ kanapkowy)

1/2 pęczka koperku

1 ząbek czosnku

100 g wędzonego łososia

sól

pieprz

pieprz czerwony

 

Zetrzyj jedną cukinię na drobnych oczkach tarki. Odstaw. Drugą cukinię pokrój w cienkie plasterki – nożem lub na tarce. Odstaw. Wbij jajka do miski. Dodaj sól i pieprz i dokładnie zmiksuj. Startą cukinię odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do jajek. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż papier do pieczenia na blachę. Wylej masę cukiniową. Na wierzchu ułóż plasterki cukinii. Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem i piecz 20 minut. Wyjmij cukiniowy placek z piekarnika.

     
31%
pozostało do przeczytania: 69%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze