Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kwaśne owoce o słodkich tajemnicach 

Dodano: 29/07/2025 - Nr 31 z 30 lipca 2025

Choć wiśnie często traktowane są tylko jako składnik ciast czy kompotów, warto spojrzeć na nie szerzej – jako na owoce, które łączą walory smakowe z bogactwem składników bioaktywnych.

Ciasto clafoutis z wiśniami 

 

400 g wiśni  

20 g płatków migdałów  

3 jajka  

80 g cukru  

 

2 łyżeczki cukru waniliowego

250 ml mleka  

150 g mąki pszennej  

50 g rozpuszczonego masła  

1 łyżeczka zimnego masła do wysmarowania formy 

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wysmaruj masłem okrągłą formę ceramiczną o średnicy 27 cm. Wiśnie umyj, osusz i wydryluj pestki. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj cukier waniliowy, mleko i mąkę, a następnie dokładnie zmiksuj. Wlej rozpuszczone masło do masy i całość wymieszaj. Przelej ciasto do formy, a na wierzchu delikatnie ułóż wiśnie. Posyp całość płatkami migdałów i piecz 40 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.    

 

     
47%
pozostało do przeczytania: 53%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze