Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Letnie zupy na zimno – orzeźwienie i smak w jednej misce 

Dodano: 15/07/2025 - Nr 29 z 16 lipca 2025

Latem, gdy temperatury sięgają zenitu, kulinarne potrzeby ulegają zmianie. Rezygnujemy z ciężkich, gorących dań na rzecz lekkich, orzeźwiających potraw, które nie tylko sycą, ale także chłodzą i gaszą pragnienie. Wśród takich dań królują letnie zupy na zimno – prawdziwe perełki sezonowej kuchni!

Zielona letnia zupa 

z ogórków z halloumi 

i nektarynką

5 ogórków gruntowych (świeżych)

30 g maślanki

1/2 pęczka koperku (około 50 g)

1–2 ząbki czosnku

garść świeżych liści mięty

3 ogórki małosolne (łagodnie ukiszone)

400 g jogurtu greckiego

1 kostka sera halloumi

3 lekko dojrzałe nektarynki

1 łyżeczka miodu

szczypta płatków chili

1 łyżka oliwy do smażenia

szczypta soli

szczypta cukru

sok z 1/2 cytryny

 

Umyj dokładnie świeże ogórki, odetnij końcówki. Trzy ogórki pokrój na mniejsze kawałki – nie muszą być równe, łatwiej się zmiksują

     
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze