Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ser o wyjątkowym smaku

Dodano: 08/07/2025 - Nr 28 z 09 lipca 2025

Nie topi się na patelni, „skrzypi” pod zębami i przenosi nas smakiem na rozgrzany Cypr. Po krótkim grillowaniu nabiera wspaniałej chrupkości i lekko ciągnącej się konsystencji – nawet zagorzali mięsożercy jedzą go z apetytem.

Tortilla z serem halloumi i warzywami

4 placki tortilli

250 g sera halloumi

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 pomidory

1 ogórek

70 g roszponki

1 czerwona cebula

1/2 szklanki octu jabłkowego

1 szklanka wody

1,5 łyżki cukru

200 g gęstego jogurtu greckiego

1 pęczek świeżej mięty

1 pęczek świeżej bazylii

2 łyżeczki soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku

sól

świeżo zmielony pieprz 

olej roślinny

---

Czy wiesz, że...

Wywodzi się z Cypru, gdzie jest produkowany od setek lat. Tradycyjnie wytwarzano go z mieszanki mleka owczego i koziego, a w późniejszym okresie również z dodatkiem mleka

     
51%
pozostało do przeczytania: 49%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze