Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Letni owoc z charakterem 

Dodano: 01/07/2025 - Nr 27 z 02 lipca 2025

Nektaryny to nie tylko smak lata, lecz także bogactwo składników odżywczych i szerokie możliwości kulinarne. Świetnie odnajdują się zarówno w codziennej kuchni, jak i na eleganckim stole.

Grillowana nektarynka 

z szynką dojrzewającą

4 dojrzałe nektarynki

8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej

4 łyżeczki przyprawy curry (po 1 łyżeczce na nektarynkę)

masło do posmarowania owoców (około 2 łyżki)

 

Pianka wasabi:

200 ml śmietany 36%

1,5–2 łyżeczki pasty wasabi

2 łyżeczki soku z cytryny

sól

biały pieprz – do smaku

 

Wlej 200 ml schłodzonej śmietany do miski. Dodaj 1,5–2 łyżeczki pasty wasabi – najlepiej zacznij od mniejszej ilości, potem ewentualnie dodaj więcej. Dodaj 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj masę. Przelej do syfonu, nabij jednym nabojem i dokładnie wstrząśnij. Wstaw syfon do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

     
29%
pozostało do przeczytania: 71%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze