Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Majowe grillowanie

Dodano: 27/05/2025 - Nr 22 z 28 maja 2025

Zapach pieczonej kiełbasy, dym unoszący się nad ogródkiem i śmiech dobiegający spod altanki –  sezon grillowy ruszył pełną parą. Dla wielu grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie posiłku, lecz przede wszystkim okazja do wspólnego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi.

Sałatka  z grillowanych warzyw z serem burrata

1 sztuka sera burrata 

15 pomidorków koktajlowych 

1 pęczek  rzodkiewek 

1 papryka żółta lub czerwona 

1 cukinia 

1 pęczek  zielonych szparagów 500 g

3 ząbki czosnku 

4 łyżki oliwy z oliwek 

1 łyżka kremu na bazie octu balsamicznego

½ łyżeczki chili w proszku

sól

pieprz

świeży tymianek 

tacka do grillowania 

Warzywa umyj. Zdrewniałe końcówki szparagów odłam lub odkrój nożem. Szparagi przekrój wzdłuż na pół. Rzodkiewki pokrój na połówki. Cukinię i paprykę pokrój w plasterki.

Wymieszaj oliwę z chili, przeciśniętym przez praskę

     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze