Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zielony bohater nowoczesnej kuchni

Dodano: 20/05/2025 - Nr 21 z 21 maja 2025

Ten niepozorny, zielony strączek to znacznie więcej niż chrupiący dodatek do sałatki. Jego rosnąca popularność to efekt mody na zdrowe, szybkie gotowanie oraz roślinne, pełnowartościowe posiłki.

Lekka sałatka z groszkiem 

cukrowym i serem Camembert 

400 g groszku cukrowego

1 pęczek rzodkiewki

1 opakowanie 120 g sera Camembert 

80 g pistacji lub orzechów laskowych

5–6 gałązek mięty

kilka jadalnych kwiatów do dekoracji (opcjonalnie)

oliwa

Sos:

5 łyżek musztardy sarepskiej

3 łyżki miodu

2 łyżki octu winnego

1 łyżka keczupu 

1 łyżeczka granulowanego czosnku

sól i pieprz do smaku

Warzywa umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Pistacje lub orzechy pokrusz na mniejsze kawałki i podpraż na suchej patelni.

Groszek umyj i osusz. Obetnij końcówki i ewentualnie oderwij łyko. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj groszek, sól, pieprz. Smaż,

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze