Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Zielony skarb z Nowej Zelandii 

Dodano: 18/03/2025 - Nr 12 z 19 marca 2025

W Chinach nazywali go gęsią jagodą lub chińskim agrestem. Gdy jego uprawę rozpoczęli Nowozelandczycy, nazwali go na cześć oryginalnego ptaka nielota, bo skórka owocu przypomina jego upierzenie. Europejczycy, którzy smak kiwi poznali dopiero w połowie ubiegłego wieku, z miejsca okrzyknęli go owocem zdrowia, bombą witaminową.

Owocowa sałatka z kiwi

 

3 owoce  kiwi

4 mandarynki

1 pomarańcza

1 gruszka

30 g żurawiny suszonej

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny 

skórka otarta z cytryny

 

Sok cytrynowy wymieszaj z miodem i skórką cytrynową. Owoce dokładnie umyj i osusz. Gruszkę i kiwi obierz ze skórki. Z gruszki usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry, kiwi pokrój w półplasterki. Pomarańcze i mandarynki obierz i podziel na cząstki. Pomarańcze dodatkowo pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce przełóż do salaterki, dodaj żurawinę. Delikatnie wymieszaj. Polej sosem miodowym.

     
42%
pozostało do przeczytania: 58%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze