Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Aromatyczna roślina o niezwykłych właściwościach

Dodano: 11/03/2025 - Nr 11 z 12 marca 2025

Niektórych drażni, inni nie wyobrażają sobie bez niej gotowania. Zielona kolendra wyglądem przypomina nać swojej kuzynki, czyli naszej rodzimej pietruszki, jednak jej charakterystyczny zapach nie pozostawia wątpliwości, że pochodzi ze świata orientu.

kolendrowy kurczak po gruzińsku

8 pałek z kurczaka

2 cebule

400 g pomidorów krojonych (1 puszka)

1 duża czerwona papryka

1–2 papryczki chili 

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka nasion kolendry

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka białego octu winnego

1/2 pęczka kolendry

1/2 pęczka szczypiorku

sól

świeżo mielony pieprz 

150 ml czerwonego wytrawnego wina

olej

Papryczkę chili drobno posiekaj i podziel na pół. Jedną połowę wymieszaj z oliwą, octem winnym, rozgniecionymi nasionami kolendry i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Tak przygotowaną marynatą natrzyj

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze