Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niedoceniana kuzynka pizzy

Dodano: 03/12/2024 - Nr 49 z 04 grudnia 2024

Chociaż nie jest tak powszechnie znana jak pizza czy pasta, stanowi jedno z najbardziej kuszących i smacznych dań włoskiej kuchni. Lekka, puszysta i aromatyczna focaccia jest prawdziwym rarytasem dla miłośników pieczywa i aromatycznych ziół.

Focaccia z rozmarynem    

 

320 g mąki do pizzy lub mąki luksusowej 550

200 ml ciepłej wody 

12 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży w proszku)

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki cukru

6 łyżek oliwy z oliwek 

kilka gałązek rozmarynu

sól gruboziarnista

oliwki

pomidorki koktajlowe

Połowę mąki wymieszaj z ciepłą wodą. Dodaj 1 łyżkę oliwy, sól oraz cukier, rozmieszaj. Drożdże rozpuść w 2–3 łyżkach ciepłej wody i dodaj do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko lepiącą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywało swój kształt). Wyrobione ciasto przykryj

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze