Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jak odczarować brukselkę

Dodano: 29/10/2024 - Nr 44 z 30 października 2024

Dzieci za nią nie przepadają, dorośli zapominają o jej walorach i wybierają tęższe kapuściane głowy. Tymczasem brukselka odpowiednio przyrządzona może przekonać do siebie nawet zagorzałych przeciwników.

Curry z brukselką i papryką

500 g brukselki 200 g ryżu 2 papryki czerwone 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki 400 ml mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek imbiru 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego   1/3 pęczka świeżej kolendry

Brukselkę umyj, odetnij końcówki i pokrój na połówki. Paprykę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ryż gotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuwć brukselkę i smaż przez 7 minut, co jakiś czas mieszając. Podsmażoną brukselkę przesuń na boki patelni,

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze