Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Warzywo wszechstronne

Dodano: 24/09/2024 - Nr 39 z 25 września 2024

Cukinia to smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne warzywo z rodziny dyniowatych. W Polsce zaczęto ją uprawiać w latach 70. XX wieku i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Posadzona w przydomowym ogródku, pięknie się rozrasta i daje obfite plony. 

Makaron z cukinii z boczkiem   

3 średnie cukinie

200 g boczku wędzonego 

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 ml śmietanki 30%

100 g sera cheddar 

20 pomidorków koktajlowych

4 jajka

2 łyżki octu spirytusowego (lub sok z cytryny) 

kilka listków bazylii 

pieprz

sól

Cukinię umyj, następnie zrób spaghetti specjalną obieraczką julienne lub maszynką (spiralizerem), ewentualnie pokrój w szersze wstążki zwykłą obieraczką do warzyw. Ser zetrzyj na tarce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj

     
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze