Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Serek idealny na lato

Dodano: 13/08/2024 - Nr 33 z 14 sierpnia 2024

Labneh to tradycyjny ser popularny w krajach Bliskiego Wschodu, choć gości w kuchniach na całym świecie. To nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, lecz także zdrowa alternatywa dla innych serów i jogurtów. Smaczny, delikatny, kremowy, bardzo łatwy do zrobienia. 

Domowy labneh z pieczonymi pomidorami   

2 jogurty greckie 

½ łyżeczki drobnej soli

1 łyżeczka soku z cytryny 

15 g pistacji łuskanych 

500–700 g małych pomidorów

6–10 ząbków czosnku

½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

½ łyżeczki soli gruboziarnistej

1 łyżeczka kuminu w ziarnach

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

do 2 łyżeczek chili w płatkach

1 opakowanie gazy

1 gumka recepturka

Wymieszaj jogurt z solą i sokiem z cytryny. Następnie całość przełóż na płat gazy umieszczonej w sitku. Delikatnie zawiń końce gazy i zabezpiecz je gumką recepturką. Ustaw sitko na słoiku lub pojemniku, tak aby woda z serka

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze