Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Maliny, wszędzie maliny  

Dodano: 25/06/2024 - Nr 26 z 26 czerwca 2024

Są pyszne, piękne i bardzo zdrowe. Występują w różnych kolorach, choć najbardziej popularne są te czerwone. Słodkie i soczyste mogą być składnikiem nie tylko deserów, lecz także wytrawnych dań czy szybkich sałatek. 

Sałatka z malinami i serem halloumi   

300 g malin

100 g roszponki

100 g szynki parmeńskiej

225 g sera halloumi

10 pomidorków koktajlowych 

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

Roszponkę opłucz i osusz. Ser halloumi pokrój w plastry, a następnie podsmaż na suchej patelni grillowej do zarumienia z obu stron. Pomidorki pokrój na połówki. Szynkę parmeńską porwij na nieregularne paseczki.

Zblenduj 1/3 malin do gładkiej konsystencji. Przetrzyj przez sitko. Dodaj miód, musztardę olej. Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieszaj, aż powstanie gładki, jednolity sos. 

Ułóż na talerzach porcje roszponki, dodaj halloumi, szynkę i 

     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze