Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Żółta czy zielona?

Dodano: 11/06/2024 - Nr 24 z 12 czerwca 2024

Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów. Tradycyjnie podsmażana z bułką tartą lub po prostu ugotowana i polana roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pycha.

Duszona zielona fasolka szparagowa z pomidorami i kolendrą  

600 g zielonej fasolki szparagowej

4 pomidory

1 biała cebula

4 ząbki czosnku

1 pęczek świeżej kolendry

150 g wędzonego twarogu 

2 łyżki oliwy

sok z cytryny

sól

pieprz

cukier

Umyj dokładnie strączki fasoli pod bieżącą wodą. Następnie odetnij końcówki strąka i ewentualnie wyciągnij włókno. Przygotuj spory garnek wody (około 3 l) z wrzącą wodą. Do wody dodaj 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Włóż strąki do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedź przez sito i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze

  • ILU: FAFIK, FOT. GABRIEL PIĘTKA, ZBYSZEK KACZMAREK/GAZETA POLSKA

    Ostatnia runda

    Polska walcząca o narodowe, a nie niemieckie interesy, w której dzieci uczą się polskiej historii, broni się polskich firm, nie ma masowych zwolnień na poczcie i kolei, nie wyrzuca się lokatorów w ...
    Piotr Lisiewicz
  • FOT. ZBYSZEK KACZMAREK/GAZETA POLSKA

    To będzie zacięta walka. Sondaże dają szansę Nawrockiemu

    Jeszcze nigdy w historii Polski nie zdarzyło się, aby prezydentem został kandydat obozu rządzącego, który ma więcej przeciwników niż zwolenników. Badania Ogólnopolskiej Grupy Badawczej dla Telewizji...
    Jacek Liziniewicz
  • FOT. BARTOSZ KALICH

    Represje wobec Cenckiewicza. Salon dostaje szału

    Zawsze kiedy tylko prof. Sławomir Cenckiewicz bada najnowszą historię i nadeptuje na odcisk ludziom związanym z PRL-owskim systemem, Rosją i szeroko pojętym resetem sprzed ponad dekady, dosłownie „...
    Grzegorz Wszołek
  • FOT. SOFYA SANDURSKAYA/ZUMA PRESS/FORUM

    Rosja nie rezygnuje z wojny

    Ultimatum Zachodu i Ukrainy, propozycja Putina, wreszcie rozmowy w Stambule. Choć działo się dużo w ciągu kilku zaledwie dni, nie przybliżyło końca wojny, wręcz przeciwnie. Jedyny postęp?...
    Antoni Rybczyński
  • FOT. WIKIPEDIA

    Nihil novi, czyli parlamentaryzm polski

    „Wraz ze wszystkimi królestwa naszego prałatami, panami rad, posłami ziemskimi (…) postanowiliśmy, iż odtąd na potomne czasy nic nowego stanowionym nie ma być przez nas i naszych następców, co by z ...
    Tomasz Panfil
  • FOT. ADOBE STOCK, FACEBOOK, WIKIPEDIA, TWITTER

    Konwaliowy miesiąc

    Lubicie Państwo zapach konwalii? Znam takich, którym kojarzy się on z płynem do mycia podłóg. Ale bez strachu. Jeżeli lubicie tę woń, to spieszę donieść, że macie dobry gust. Konwalie były bowiem...
    Jacek Liziniewicz