Tusk mówił, że tama wytrzyma. Woda zabiła ludzi
Zerwane mosty, wyrwane słupy energetyczne, wbite w budynki samochody, zniszczone domy, sterty śmieci i smród stęchlizny. Tak wyglądają miasteczka i wsie, przez które przeszła potężna fala wody z ...
Pierniczki to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Są idealnym dodatkiem do kawy, świetnym pomysłem na drobny upominek oraz pachnącą ozdobą choinki. Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to jeden z najprzyjemniejszych przedświątecznych obowiązków. Teraz jest najlepszy czas na ich przygotowanie.
Czy wiesz, że... Ciastka z dodatkiem pieprzu i miodu, zbliżone smakiem do pierniczków, jadano już w starożytności. W średniowieczu ciastka z dodatkiem korzennych przypraw, przywożonych z wypraw krzyżowych, stały się specjalnością zakonników, w szczególności benedyktynów. Były uważane za produkt luksusowy i dostępny jedynie dla najbogatszych. Przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Pierniki i pierniczki najlepiej wypiekać z wyprzedzeniem, gdyż z dnia na dzień są coraz smaczniejsze – nabierają aromatu i stają się bardziej miękkie. Do przechowywania świątecznych pierników idealnie sprawdzą się metalowe lub szklane, szczelnie zamykane puszki. Do takiegoSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl