Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Ziemniak to niezaprzeczalny król polskiego stołu. Warzywo uniwersalne. Gotowane, smażone czy pieczone, podawane w formie purée, frytek, pyz czy placków – w każdej postaci dobrze smakuje, a przy tym jest tanie i zdrowe.
Czy wiesz, że... Gdy ziemniaki trafiły do Europy, nazywano je „diabelskimi jabłkami” i podejrzewano, że mogą być trujące. Początkowo ze względu na piękne kwiaty traktowano je głównie jak ozdobną roślinę egzotyczną i uprawiano w ogrodach klasztornych, arystokratycznych i królewskich. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych i sprawić, by ziemniaki nie był tuczącą skrobiową pulpą, trzeba je gotować na parze lub piec. Tradycyjnie gotowane ziemniaki niestety większość witamin i minerałów zostawiają w wodzie. Wśród ziemniaków jadalnych wyróżnia się trzy zasadnicze typy kulinarne: A – sałatkowe ‒ średnio twarde, ogólnoużytkowe, nierozsypujące się; ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić; świetne do
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]