Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Bulwa w koronie

Dodano: 21/11/2023 - Nr 47 z 22 listopada 2023

Ziemniak to niezaprzeczalny król polskiego stołu. Warzywo uniwersalne. Gotowane, smażone czy pieczone, podawane w formie purée, frytek, pyz czy placków – w każdej postaci dobrze smakuje, a przy tym jest tanie i zdrowe.

Czy wiesz, że... Gdy ziemniaki trafiły do Europy, nazywano je „diabelskimi jabłkami” i podejrzewano, że mogą być trujące. Początkowo ze względu na piękne kwiaty traktowano je głównie jak ozdobną roślinę egzotyczną i uprawiano w ogrodach klasztornych, arystokratycznych i królewskich.  Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych i sprawić, by ziemniaki nie był tuczącą skrobiową pulpą, trzeba je gotować na parze lub piec. Tradycyjnie gotowane ziemniaki niestety większość witamin i minerałów zostawiają w wodzie. Wśród ziemniaków jadalnych wyróżnia się trzy zasadnicze typy kulinarne:  A – sałatkowe ‒ średnio twarde, ogólnoużytkowe, nierozsypujące się; ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić; świetne do
     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze