Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kora wiecznie zielonego drzewa

Dodano: 14/11/2023 - Nr 46 z 15 listopada 2023

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata. W starożytności składany był w darze władcom i bóstwom. Dziś jest powszechnie stosowany w kuchni jako dodatek do ciast, wypieków, deserów. Jego magia kryje się w słodkawym i korzennym zapachu.

Czy wiesz, że... Najczęściej spotykamy go w wyrobach cukierniczych. Nadaje się do aromatyzowania herbaty, kawy, piwa i wina grzanego. Pasuje do wszelkich potraw z jabłek. Na Kaszubach używany jest do popularnych śledzi po kaszubsku. Arabowie stosują cynamon do dań z baraniny i bakłażana. Świetnie się sprawdzi w połączeniu z warzywami, takimi jak marchewka, batat czy dynia.  Bogaty w wapń, żelazo i mangan cynamon dodaje energii i witalności. Obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Poprawia koncentrację i pamięć, ma również działanie antybakteryjne i odkażające. Przyspiesza przemianę materii i trawienie oraz reguluje pracę nerek. Jednak nie powinno się go stosować w czasie ciąży i podczas
     
48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze