Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Chociaż jemy je przez cały rok na surowo i w przetworach, to nie ulega wątpliwości, że właśnie późnym latem pomidory prezentują swe walory w całej pełni. Wygrzane w słońcu, czasem niekształtne, niezupełnie dojrzałe, lecz soczyste, słodkie, pyszne i uniwersalne.
Czy wiesz, że... Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. Ich uprawą zajmowali się Indianie zamieszkujący tereny na północ od równika. Aztekowie nazywali je „xitomatl”, czyli „duży pulchny owoc” . Do Europy trafiły w XVI wieku, przywiezione przez hiszpańskich żeglarzy z Meksyku. W Europie nie od razu odkryto walory pomidora. Ze względu na czerwone zabarwienie owoców i ich charakterystyczny zapach pomidory uznawane były za rośliny trujące. Krzewy pomidorów hodowano jedynie dla ozdoby. Włosi i Hiszpanie do dziś toczą spór, kto pierwszy wykorzystał pomidory w kuchni. Włosi twierdzą, że to oni byli prekursorami i już pod koniec XVII wieku używali pomidorów w przepisach kulinarnych. Jednak,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]