Alkotubkowa putinada
Choć sprawa alkotubek, czyli alkoholu sprzedawanego w saszetkach, przypominających opakowania z musami owocowymi, równie szybko „zdechła”, jak się pojawiła, to jest ona symptomatyczna i pokazuje...
Chociaż jemy je przez cały rok na surowo i w przetworach, to nie ulega wątpliwości, że właśnie późnym latem pomidory prezentują swe walory w całej pełni. Wygrzane w słońcu, czasem niekształtne, niezupełnie dojrzałe, lecz soczyste, słodkie, pyszne i uniwersalne.
Czy wiesz, że... Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. Ich uprawą zajmowali się Indianie zamieszkujący tereny na północ od równika. Aztekowie nazywali je „xitomatl”, czyli „duży pulchny owoc” . Do Europy trafiły w XVI wieku, przywiezione przez hiszpańskich żeglarzy z Meksyku. W Europie nie od razu odkryto walory pomidora. Ze względu na czerwone zabarwienie owoców i ich charakterystyczny zapach pomidory uznawane były za rośliny trujące. Krzewy pomidorów hodowano jedynie dla ozdoby. Włosi i Hiszpanie do dziś toczą spór, kto pierwszy wykorzystał pomidory w kuchni. Włosi twierdzą, że to oni byli prekursorami i już pod koniec XVII wieku używali pomidorów w przepisach kulinarnych. Jednak,SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl