Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Nazywane perskimi jabłkami, uznawane za symbol płodności, długowieczności i piękna. Słodkie, soczyste, pokryte charakterystyczną zamszową skórką brzoskwinie należą do najpopularniejszych letnich owoców.
Czy wiesz, że... Brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne – jeden owoc to około 50 kcal. W 90 proc. składają się z wody i zawierają dużo błonnika. Są polecane w diecie dla cukrzyków, dla osób na diecie odchudzającej oraz cierpiących na anemię. Oczyszczają organizm z toksyn, dostarczają potrzebne witaminy i minerały. Warto zjeść jedną, dwie surowe brzoskwinie ze skórką na śniadanie, jeśli wybieramy się w słoneczny dzień na spacer lub na plażę. Zawarty pod skórką beta-karoten działa jak niski filtr przeciwsłoneczny. Najczęściej jadamy brzoskwinie na surowo, ale wspaniale smakują też zapieczone lub podsmażone na maśle, posypane prażonymi migdałami lub cynamonem. Z brzoskwiń można zrobić ostry i wytrawny chutney do mięs, serów i wędlin
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]