Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Pomarańczowe chrupanie

Dodano: 04/07/2023 - Nr 27 z 05 lipca 2023

Słoneczne, kruche, pełne delikatnej słodyczy – młode marchewki. Wspaniałe do chrupania w gorące letnie popołudnie – najlepiej takie wyrwane prosto z ziemi i z burzą soczyście zielonej naci.

Czy wiesz, że… Pośród blisko 100 odmian marchewki odnaleźć można wersję żółtą, ciemnofioletową, białą i czerwoną. Zarówno nać, jak i kwiaty oraz nasiona marchwi są jadalne na surowo i bardzo aromatyczne. Są ciekawym dodatkiem do zup, można je wykorzystać do wzmacniania smaku bulionów. Na surowo sprawdzą się jako dodatek do koktajli i sałatek, można z nich zrobić także pesto. Marchewka ma niską kaloryczność. Dzięki temu poleca się ją w przypadku diet redukcyjnych. Jest bogatym źródłem luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu należącego do karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy nadających marchewce pomarańczową barwę. Sok z marchewki można podawać już małym dzieciom, nawet tym, które jeszcze są karmione piersią. Należy jednak upewnić się, że dziecko nie ma
     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze