Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Słoneczne, kruche, pełne delikatnej słodyczy – młode marchewki. Wspaniałe do chrupania w gorące letnie popołudnie – najlepiej takie wyrwane prosto z ziemi i z burzą soczyście zielonej naci.
Czy wiesz, że… Pośród blisko 100 odmian marchewki odnaleźć można wersję żółtą, ciemnofioletową, białą i czerwoną. Zarówno nać, jak i kwiaty oraz nasiona marchwi są jadalne na surowo i bardzo aromatyczne. Są ciekawym dodatkiem do zup, można je wykorzystać do wzmacniania smaku bulionów. Na surowo sprawdzą się jako dodatek do koktajli i sałatek, można z nich zrobić także pesto. Marchewka ma niską kaloryczność. Dzięki temu poleca się ją w przypadku diet redukcyjnych. Jest bogatym źródłem luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu należącego do karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy nadających marchewce pomarańczową barwę. Sok z marchewki można podawać już małym dzieciom, nawet tym, które jeszcze są karmione piersią. Należy jednak upewnić się, że dziecko nie ma
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]